Vinterhed – gammaldags??

10Vinterhed – gammaldags??
vinterhed
vinterhed

Vinterhed (Erica Carnea) gammaldags? Min första tanke med denna växt är en sådan rund cirkel i trädgården med ett barrträd i mitten och några ljungväxter runt omkring. Detta var den tidigare versionen. Winter Heath låter kanske lite gammaldags, Erica Carnea låter mycket trevligare. Men själva växten gör mig ännu gladare. FÄRG på vintern. Bli av med de kala trädgårdarna och vissna grenarna.
“Färg ditt liv” är sloganen för Tuinbranche Nederland. Jag kan hålla med om detta, men du måste göra det själv, ge färg åt ditt liv.
Färg på vintern

Vinterljung gör mig faktiskt väldigt glad. Trädgården ligger lite i viloläge och med Erica’s kan du piffa upp din trädgård och din altan under denna tid. Prova det, det hjälper verkligen!

Vinterljung finns i flera färger: vit, rosa och röd. Och när vinterljungen har blommat klart kan du fortsätta med sommarljungen (även kallad ljung). Med en kombination av sommar- och vinterljung får du året runt blomning.

Det finns ett stort utbud av ljungsorter tillgängliga, något för alla. Plantera en grupp tillsammans för en färgboost.

Vinterljung i kruka
Vinterljung i kruka (foto IVrd)
lätt växt
Vinterljung är den idealiska växten för alla som vill ha en underhållsfri trädgård. Förutsatt att du planterar den i rätt typ av jord förstås, men det gäller alla växter. Och för människor också, för vem vill bo på en plats du inte gillar att vara…

Beskärning kan göras efter blomningen, klipp helt enkelt av topparna med en häcksax. Inte in i det kala träet, annars blommar den inte nästa år.

Alltid grön – grön – grön
vinterljung i grupper (Ifoto Iverde)
vinterljung i grupper (Ifoto Iverde)
Busken blir ca 20 – 50 cm. hög (beroende på art). Jag tycker att det är viktigt att det alltid förblir grönt, året runt.

Jag letar kontinuerligt efter växter som ger mig grönska och/eller blommar. Det måste finnas något att uppleva, annars kommer du inte in i min trädgård som växt. Vissa växter har fått dö av denna anledning. Vi håller därför noga koll på förhållandet mellan trottoar och grönska. Trottoar är nödvändigt för din sittgrupp och dina stigar, men resten måste verkligen förbli grönt, annars finns det inte mycket att göra. Om du läser mina bloggar så vet du att jag är en stor förespråkare för gröna trädgårdar.

Rätt jordtyp
Vinterljung är en syraälskande växt. Det gör att de inte gillar en kalk- eller lerig miljö. Om du inte har lämplig jord kan det förbättras med ett jordförbättringsmedel för syraälskande växter. Jag rekommenderar detta. Samma historia, gör din växts livsmiljö lite trevlig.

Andra syraälskande växter som passar bra med ljung är bland annat: rhododendron, hortensia, vinbär, rönn m.m.

10Vinterhed – gammaldags?? vinterhed vinterhed Vinterhed (Erica Carnea) gammaldags? Min första tanke med denna växt är en sådan rund cirkel i trädgården med ett barrträd i mitten och några ljungväxter runt omkring. Detta var den tidigare versionen. Winter Heath låter kanske lite gammaldags, Erica Carnea låter mycket trevligare. Men själva växten gör mig ännu gladare.…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *