Vinterblommare

Vinterblommare – plantera en buske eller träd
Ge din trädgård färg på vintern med vackra vinterblommare. Att plantera i år innebär att blomma nästa år.

Tack till gästbloggaren Wessel Bastiaans från Plant & Grow för bilder och text

Även om temperaturerna just nu talar för något annat, kommer vintern allt närmare. För många trädgårdsentusiaster används denna period för att komma på trädgårdsidéer inför den kommande våren. Vad många inte vet är att på vintern, så länge det inte fryser eller snöar, kan man bara plantera. För att ge din trädgård lite extra färg (och doft) på vintern, här är 3 vinterblommare som du inte kommer att ångra!

Helleborus niger (julros)
Helleborus niger – vinterblommare
Helleborus – gardenhappy.nl
En populär trädgårdsväxt på vintern är Helleborus niger, även känd som julrosen (20-30 cm). Ursprungligen kommer denna vintergröna perenn från bergen, men växten har etablerats hos oss för flera år sedan. Det vackra, läderartade bladverket har en mörkgrön färg och har djupa flikar. Runt jul och långt in i mars blommar Helleborus nigern med vita blommor. När det ligger ett tunt lager snö på vintern sticker blommorna graciöst upp ovanför. Se till att jorden är tillräckligt näringsrik (gärna kalkrik) och vattengenomsläpplig, då kommer plantan till sin rätt. Julrosen går även bra att använda i kruka, till exempel på balkongen.

Chimonanthus praecox (vinter söt)
Chimonanthus – vinterblommare
Chimonanthus – tuinhappy.nl
En trädgårdsväxt som är mer okänd för de flesta trädgårdsmästare än ovan, Chimonanthus praecox, som har det holländska namnet Winterzoet eller Melonboompje. Denna buske tillhör de nakna blommorna och blommar under perioden december-mars. Efter att de flesta buskarna i trädgården precis kommit till ro visar sig nu Vintersöten på riktigt. På de fortfarande kala grenarna bildas de vitgula blommorna med en slående röd kärna. Busken sprider en underbar doft som kan kännas på långt avstånd. För att njuta av Chimonanthus maximalt är det viktigt att placera plantan i ett soligt läge. Ju mer sol plantan har haft på våren och sommaren, desto intensivare blir vinterblomningen! Vacker vinterblomma.

Skimmia japonica ‘Rubella’ (Skimmia)
Skimmia japonica – vinterblommare
Skimmia – gardenhappy.nl
Klassiskt, stilrent och roligt året runt. Skimmia japonica ‘Rubella’ kan hittas i en trädgård någonstans på varje gata. Förutom att Skimmia ofta används i trädgården kan man även se plantan ofta i blomster- och körsbärsarrangemang. Vad gör växten till en av de populära vinterblommarna?

För det första är Skimmia vintergrön året runt och behöver lite underhåll, vilket ses som ett stort plus för många människor. Förutom de lansettlika, gröna bladen bildar plantan redan på hösten (oktober) vackra röda ‘slutna blomklasar’ som sitter kvar på plantan fram till mars. Detta är ett stort prydnadsvärde för busken. Från mars till ungefär maj öppnas takstolarna och de vitrosa blommorna dyker upp. Medan de flesta växter ofta är visuellt attraktiva för bara en kort tid, kan du njuta av Skimmia i månader i sträck. Kort sagt, trädgårdsnöje garanterat!

Vinterblommare – plantera en buske eller träd Ge din trädgård färg på vintern med vackra vinterblommare. Att plantera i år innebär att blomma nästa år. Tack till gästbloggaren Wessel Bastiaans från Plant & Grow för bilder och text Även om temperaturerna just nu talar för något annat, kommer vintern allt närmare. För många trädgårdsentusiaster används…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *