IS banner
GNISTAN nr 33 PDF Skriv ut Skicka sidan

Det senaste numret av vår tidning Gnistan finns nu tillgängligt, för att bli prenumerant kontakta IS (instruktioner här), annars säljer vi den på stan vid lämpliga tillfällen. Flera av artiklarna finns även att läsa online.

VAD BÖR GÖRAS?

Vad är välfärdens kärna? Alliansen har oavsett krisens härjningar såklart inte slopat sin idé om att en nyliberal värld trots allt är möjlig, den behöver bara omformuleras något. Verkligheten har trängt sig på och den stora mängden varsel tvingar regeringen att tona ned talet om arbetslinjen och istället får vi inspirerat nyspråk av Littorin i form av ’värna välfärdens kärna’. Vad som händer med resten av välfärden låter han vara osagt. Reinfeldt kan kanske förtydliga innebörden med några väl valda ord från hans bok Det sovande folket utgiven 1993: “Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras”.

Bush tog efter 9/11 chansen att bomba Irak och Afghanistan och kanske ser Borg en möjlighet i krisen i enlighet med Naomi Kleins katastrofkapitalism. Medan alla ändå accepterat att det är kris och hårda tider så kan man passa på att privatisera och lägga ner, förflytta resurser nerifrån och upp och från offentlig sektor till privat.

Upp till kamp

Arbetarklassen betalar priset för krisen på många sätt; genom en försämrad a-kassa med högre avgifter som lett till att en halv miljon lämnat a-kassan, genom varsel och nu nedskärningar.
Efter bonusskandalerna där det uppdagades att banker, chefer och aktieägare inte lever i samma krisdrabbade värld som resten av oss med hårt åtdragna svångremmar, så växer ilskan.

I slutet av april strejkade hamnarbetarna för att man förvägrats rätten att förhandla om Göteborgs hamns krispaket och i Biskopsgården har det varit skolstrejk mot nedskärningar. På Volvo hölls det i veckan ett stormöte i protest mot de senaste varslen som innebär att arbetskraften krympt från höstens 2100 man till det nu föreslagna 550 man. Samtidigt som detta varsel lades, med motiveringen att man inte har råd att ha kvar anställda, så gav man Volvos aktieägare fyra miljarder i utdelning. På massmötet samlades uppemot 800 anställda och en namnlista med krav på ledningen om att ”dra tillbaks varslen eller avgå” har cirkulerats. Det är dags för oss att tillsammans kräva att de som styr betalar priset för sin egen kris!

 

Kalendarium

Inga händelser

Kontakta Oss!

Mail: info@socialister.se