IS banner
DEN KELTISKA TIGERNS FALL PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Madeleine Johansson   

Den globala ekonomiska krisen har slagit hårt mot Irland. De så kallade keltiska tigeråren av ekonomisk uppgång är till ända. Arbetslösheten stiger i rekordfart och fler och fler lämnar landet för att söka sin lycka någon annanstans.

 

Irlands regering är en av de mest nyliberala i världen. Under högkonjunkturens blomstring har de fattiga tagit del av en sönderfallande och underfinansierad sjukvård och utbildning, medan de rika som tjänade miljarder inte ens behövde betala skatt. Regeringen lät den fria marknaden löpa fritt i finans- och fastighetsvärlden, tills det bara var en tidsfråga när de skulle krascha. Det började med finanskrisen i USA som sedan snabbt spred sig globalt. Under 2007 började fastighetspriserna sjunka, men den irländska regeringen förnekade ända tills oktober 2008 att vi var i en recession.

Bankerna och finanskrisen

Den 7:e februari gav staten 80,71 miljarder kr (€ 7 miljarder) till de två största bankerna Allied Irish Bank och Bank Of Ireland. Några veckor tidigare nationaliserades Anglo Irish Bank på grund av deras ”dåliga skulder”. Efter detta har det knappt gått en dag utan att en ny skandal om denna bank avslöjats i media. Bland annat gällande före detta ordföranden Sean Fitzpatrick som hade mottagit lån från banken till ett värde av ca 1 miljard kr (€ 87 miljoner). Nu när Anglo Irish Bank är statligt ägt, har staten övertagit en skuld motsvarande ca 200 000 kr per person på Irland. De 80,71 miljarder kr som givits till Allied Irish Bank och Bank Of Ireland har tagits från den statliga Nationella Pensionsfonden vars uppgift är att betala framtida pensioner. I deras styrelse, utsedd av finansministern, sitter bland annat en före detta ordförande av Bank Of Ireland vilket bevisar hur tätt sammanlänkade den politiska och ekonomiska eliten är.

Fastighets- och byggnadskrisen

Under boomåren byggdes tusentals bostäder som såldes för skyhöga priser. Självklart kunde detta inte pågå i all evighet, det finns trots allt bara ett visst antal människor i landet. Men utan någon reglering av staten fortsatte det, tills det föll ihop som ett korthus. Nu faller huspriserna med 1 % i månaden, många har tagit bostadslån som nu är högre än värdet av deras hus. Samtidigt som det finns 200 000 tomma hus och lägenheter, så går över 2000 personer hemlösa på Dublins gator. Det finns ytterligare 50 000 på väntelistan för ett hus/lägenhet från staten som inte har råd att köpa bostad. Vem som helst kan se hur lätt det skulle vara att husera dem, men regeringen här vägrar röra privata vinster.

Irlands regering och politik

Irlands regering består för tillfället av partiet Fianna Fail i en koalition med De Gröna. Fianna Fail är ett högerparti som har suttit i regering i sammanlagt 59 av den irländska republikens 88 år. Deras stöd har mestadels kommit från rika bönder och kapitalister, men också från stora delar av arbetarklassen. På grund av den nuvarande krisen och regeringens oförmåga att hantera den, har Fianna Fail sitt lägsta väljarstöd någonsin i den senaste opinionsmätningen. Det socialdemokratiska Labour Party har vunnit mest på detta och är nu det näst största partiet efter Fine Gael. Oppositionspartiet Fine Gael är (om möjligt?) ännu mer konservativa än Fianna Fail. Detta beror på Irlands historia av brittisk ockupation och inbördeskriget som följde upproret 1916. De två partierna skapades då med skilda åsikter om den nationella frågan, men har nu utvecklats till att vara extremt lika. De två vänster/center- partierna är Labour party och Sinn Fein (f.d. IRA). Både Labour och Sinn Fein röstade för den förra budgeten som attackerade arbetare, studenter och den offentliga sektorn. Labour pratar mycket om den ‘svenska modellen’ och har till och med samarbetat med Göran Persson för att ta fram ett ekonomiskt program. Nu har den nybildade alliansen ‘People Before Profit’ som består av olika individer samt partier till vänster om Labour chans att växa sig större vid de lokala valen i juni.

Regeringens lösning på krisen

Den irländska regeringen har ingen annan lösning på krisen än att attackera arbetarklassen. I den förra budgeten tillkännagav regeringen nedskärningar inom hela den offentliga sektorn, framför allt inom utbildning. I ett utbildningssystem som redan är underfinansierat är detta nästintill otänkbart. Den 6:e december demonstrerade 60 000 lärare, elever och föräldrar mot nedskärningarna, men regeringen gav sig inte. Efter detta har den offentliga sektorn drabbats igen. Irlands Taoiseach (premiärminister) Brian Cowen meddelade att alla arbetare inom den offentliga sektorn blir tvungna att betala en extra pensionsavgift på mellan 4 och 10 %. Avgiften är inget annat än en lönesänkning. Istället för att försöka lösa krisen genom en keynesiansk metod, och satsa mer på den offentliga sektorn för att skapa mer jobb, har regeringen valt att fortsätta sin nyliberala politik vilket enbart kommer att förvärra situationen och möjligtvis leda till regeringens kollaps.

Kampen mot nedskärningarna

I februari har vi sett mindre demonstrationer inklusive 2000 taxichaufförer samt busschaufförer och poliser. Den största demonstrationen än så länge var den 21:a februari då 120 000 protesterade mot pensionsavgiften. Den leddes av fackförbunden, som nu har tvingats mot sin vilja, av sina medlemmar att hålla omröstning för en endagsstrejk. Strejken är planerad till den 30:e mars och det är mycket troligt att alla fackförbund röstar för strejk. Det kommer vara den första generalstrejken i republikens historia.

Socialisters uppgift

Som socialister försöker vi analysera samtiden och agera därefter. Nu, under en ekonomisk kris, är det lätt att se att det kapitalistiska systemet inte fungerar och många är öppna för vänsterns systemkritik. Vi måste ta vara på nyfikenheten och ilskan som finns hos allmänheten för att bygga politiska alternativ och visa att en annan värld är möjlig. Vi ser till att vi är synliga vid varje demonstration eller protest, samt går till olika arbetsplatser och säljer vår tidning eller har namninsamlingar. Under generalstrejken kommer vi vara vid alla arbetsplatser och stödja arbetarna och kan förhoppningsvis fortsätta växa som organisation och utöka den klassmedvetna arbetsklassen under denna tid av ekonomisk kris.

 

• Madeleine Johansson
Socialist Workers Party, Irland

 

Kalendarium

Inga händelser

Kontakta Oss!

Mail: info@socialister.se