IS banner
STUDENTER OCKUPERAR I SOLIDARITET MED GAZA PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Åsa Hjalmers   

Den största våg av studentockupationer på 25 år har svept över Storbritannien. Hittills har mer än 16 universitet ockuperats och de har slagit hål på myten att dagens studenter är apatiska och opolitiska. Flera av ockupationerna har fått igenom sina krav vilket inspirerat andra att följa efter.

Ockupationerna startade vid SOAS (School of Oriental and African studies) i London och spred sig sedan vidare till bland annat Newcastle, Cambridge, Birmingham, Leeds, Manchester och Nottingham. Studenter vid Handelshögskolan, London School of Economics, vann sina krav om att hålla en officiell insamlingsdag för Gaza och att studenter från Gaza ska få stipendier samt att universitetet ska donera böcker och datorer till Gaza universitet. I Essex byggde studenterna en mur på campus under ockupationen för att illustrera livet i Palestina. Universitetet i Warwick har starka kopplingar till vapenindustrin och studenterna där kräver att man bryter alla länkar med företag som förser Israel med vapen. Det prestigefyllda Oxforduniversitetet ockuperades även det och ockupationen fick efter tio timmar ledningen att ställa in en föreläsningsserie med Israels president Shimon Peres samt att gå med på att hjälpa akademiker från Gaza att besöka och undervisa på universitetet. Kings College är ett universitet som ofta anses vara konservativt men där hade studenterna den längsta ockupationen av alla, som varade i 12 dagar. De vann sju av åtta krav. Det sista kravet var att återta ett hedersdoktorat från Israels president Shimon Peres. Detta krav kommer man att fortsätta driva.

Ockupationerna visar vad som är möjligt. Även i Sverige är det fullt möjligt att kräva att våra universitet bidrar med stipendier till studenter och forskare från Gaza. Vi bör också inleda en akademisk bojkott av Israel. Så länge man inte låter palestinska forskare och studenter resa och leva i frihet och fram tills dess att man slutar bomba skolor och universitet så bör vi visa att vi inte accepterar denna akademiska apartheid. Gaza universitet bombades av Israel senast i december. Närmast till hands bör vi protestera mot att GU bjudit in Amos Oz. Han framställs i Sverige som en duva men stödde Israels anfall mot Libanon och inför massakern i Gaza argumenterade han att det är en fråga om Israels försvar mot ”palestinska krigsförbrytelser”. Israel dödade och skadade över 7000 människor i det senaste anfallet mot Gaza, 400 av de dödade var barn. Det är inte självförsvar och det är Israel som står för krigsförbrytelserna. Amos Oz ska tala i universitetets aula onsdagen den 25 februari kl. 17.00

 

Kalendarium

Inga händelser

Kontakta Oss!

Mail: info@socialister.se