IS banner
STOPPA MATCHEN! IGEN! PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Patrik Vulkan   

Den 6-8 mars skall Sverige möta Israel i Davis Cup i Malmö. Matchen måste stoppas!

Sport är på inget sätt isolerat från politik, att låta Israel ostört spela i Sverige vore att tillskriva en våldsstat en legitimitet de inte förtjänar. Israel har genom sina otaliga krigsförbrytelser och övergrepp i Gaza även slagit sönder palestiniernas idrottsverksamhet. Åtskilliga av de bästa fotbollsspelarna dödades i den senaste offensiven. Gazas enda stora fotbollsarena, Rafah stadium, förstördes genom riktade attacker. Israels ockupation har i åratal förhindrat palestinska idrottsutövare att resa utomlands och delta i de sportevenemang som de har rätt till. Israels politik påverkar hela Palestina och sporten är inget undantag. Israels handlingar är även ett brott mot svenska sportsliga principer då de bryter mot Riksidrottsförbundets (RF) stadgar för internationellt idrottsligt utbyte.

Rätten att stoppa matchen är på vår sida och dessa protesthandlingar har en god tradition i Sverige. 1968 var en tennismatch inplanerad i Båstad mellan Sverige och Rhodesia, då en av världens mest ökända apartheidregimer. Demonstranter lyckades trots konfrontationer med polis förhindra att matchen spelades i Sverige och det hela förevigades genom det radikala filmkollektivet Grupp 13:s ( där bland annat Roy Andersson och Bo Widerberg ingick) dokumentär ”Den vita sporten”. 1975 skulle återigen Davis Cup spelas i Båstad, denna gång var matchen mellan Sverige och militärjuntans Chile. Händelsen rönte stor uppmärksamhet och debatterades flitigt. Hoola Bandoola Band, med Mikael Wiehe i spetsen, skrev den klassiska låten ”Stoppa Matchen”. En massiv demonstration tågade genom Båstad och lyckades störa matchen, en händelse som blev en av 60-talets ikoniska protester. Under 80-talet bojkottades allt sportsligt utbyte med den rasistiska våldsstaten Sydafrika tack vare folkliga bojkotter och kampanjer.

Nu är det dags igen. Apartheidregimerna har fallit, Pinochet är död. Men samma förtryck pågår i det ockuperade Palestina och Israel bör isoleras på samma grunder som en gång Sydafrika. Wiehe har skrivit en ny text. Många är med oss: SSU, Vänsterpartiet och Socialdemokraternas kvinnoförbund delar vår sak. Det har gjorts förut och måste göras igen. Stoppa matchen!

För mer info: stoppamatchen.wordpress.com

”Stoppa matchen”
Israel ockuperar
med terror och tortyr
Sen snackar dom om fredsprocess
Ja, det är nästan så man spyr
Medan Västbanken och Gaza
hålls i schack med militär
kan israeler spela tennis
Men dom ska jävlar inte spela här
Stoppa matchen ...
Under OS 2008
bjöd Kina på en fest
som gav så mycket reklam
att hälften hade räckt
Israels politiker
dom är ute efter samma sak
Men vi ska inte propagera
för deras terrorapparat
Stoppa matchen ...
Moderaterna som hotar
med polis och militär
vill bara skydda dom profiter
som handeln innebär
Precis som staten Israel
har dom ekonomiska motiv
Och sen säger dom
att sport inte hör ihop med politik
Stoppa matchen ...
Man måste välja sida
och man måste ta parti
Man kan inte dra sej undan
eller ställa sej bredvid
Om matchen spelas
blir den israeliska staten stolt
Men om matchen stoppas
visar vi vårt stöd åt Palestinas folk
Stoppa matchen ...
- Mikael Wiehe

 

Kalendarium

Inga händelser

Kontakta Oss!

Mail: info@socialister.se