IS banner
VAD SKA VI GÖRA: BOJKOTTA ISRAEL! PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Ola Olsson   

Ropen ekade längs Avenyn, medan mataffärerna svämmar över av israeliska varor. Paprikor, plommontomater och avokados, ibland ”av misstag” angivna från annat land. Den optimistiskt lagde skulle tolka detta som att bojkotten redan har effekt: det är svårt att sälja varor från Israel!

Varför ska vi då bojkotta Israel? Är det verkligen ett effektivt verktyg i kampen mot det systematiska förtrycket av palestinier? Svaret är otvivelaktigt ”JA”. Det kanske viktigaste argumentet är att vi kan lära av historien. Apartheidregimen i Sydafrika kunde påverkas och folk mobiliserades kring bojkotten.

För den som tror på den alltför vanliga framställningen av en konflikt på lika villkor mellan två parter så kan det kanske förfalla ”ensidigt” att bojkotta Israel. Men detta är lika lite en kamp mellan likar som ANC:s kamp var.

En bojkott av israeliska varor kan inte stoppa USA:s massiva militära och ekonomiska stöd. Men vi kan i varje fall se till att våra egna matpengar inte går till att finansiera ytterligare 60 år av systematiskt förtryck. Mat som växer på stulen mark är stulen mat, och den har Israel ingen rätt att sälja. Om omvärlden genom en bojkott visar att man inte accepterar Israels agerande så kanske även fler israeler börjar fråga sig vad som egentligen sker på andra sidan gränsen.

2004 lanserades ett upprop av ett antal palestinska intellektuella som manade till en kulturell och akademisk bojkott av Israel. Uppropet har sedan dess spridits vidare och stöds av bland andra författaren Arundhati Roy och biskopen Desmond Tutu. Efter det senaste Gaza-kriget har det även spridits till vårt grannland, den norske musikproducenten Erik Hillestad (mannen bakom Carolas julskiva) har uppmanat till bojkott och menar att konflikten allt mer liknar Sydafrikas apartheid. De norska skådespelarnas fack, Norsk Skuespillerforbund, har gått ut med en uppmaning till sina medlemmar att engagera sig. De svenska kulturella facken har ännu inte tagit ställning.

För att göra medmänniskor uppmärksamma på israeliska varor finns klistermärken som kan fästas på varorna i affären. Många fler skulle välja bort israeliska varor om de konfronterades med ett aktivt val. Klistermärkena kan beställas från www.bojkotta-israel.org, där finns mer information om kampanjer och företag som handlar med, eller kommer ifrån Israel.

Man kan även se på streckkoden (EAN) om den kommer ifrån Israel, deras landskod är 729. Dock är inte alla streckkoder EAN, så det kanske inte stämmer alla gånger.

www.pacbi.org – initiativet till en kulturell och akademisk bojkott
www.akademiskboikott.no – norska arbetet med bojkott
www.naomiklein.org Naomi Klein argumenterar för en bojkott

 

 

 

Kalendarium

Inga händelser

Kontakta Oss!

Mail: info@socialister.se