IS banner
Klimattåget går NU! PDF Skriv ut Skicka sidan

Den 6:e december 2008 äger den globala klimataktionsdagen rum. I samband med klimat-toppmötet i Poznan i Polen hålls det demonstrationer i hundratals städer över hela världen för att kräva att politiker gör snabbare och större insatser för att reducera mängden växthusgaser.

I Sverige är nybildade Klimataktion i spetsen för demonstrationerna och så även i Göteborg, där organisationen bara är några veckor gammal. Klimataktion tillsammans med en rad andra organisationer i en nystartad allians, har som mål att nå ut till så många som möjligt och förhoppningsvis starta en folkrörelse för klimatet.

Man kan fråga sig varför bilda en rörelse kring någonting som i princip alla håller med om? Men faktum är, att även om medvetenheten om klimatproblemen aldrig varit högre, fortsätter CO2-utsläppen att öka. Orsaken till detta är att politiker vägrar ställa krav på de stora företagen, eller ens ta initiativ som kan hota vad kapitalisterna anser vara sin konkurrensförmåga.

Den ekonomiska krisen har visat hur underdåniga politiker är för kapitalisterna, där land efter land ger miljardbelopp för att rädda banker och börser. En bråkdel av dessa belopp hade räckt för att uppfylla Kyoto-avtalet. Om den politiska viljan funnits, kunde man ha använt pengar både till att rädda hotade arbetsplatser, och till det hotade klimatet, genom att staterna gick in och massivt investerade i miljövänliga alternativ till flyg, bil, kol och olja. I Sverige kunde regeringen till exempel köpa upp Volvo och Saab och satsa på miljövänlig fordonsutveckling för framtidens transportsystem.

Tyvärr är oljeindustrin och fordonsindustrins makt stor. Av de tio största företagen i världen är sex oljebolag och tre bilkoncerner. Och på toppen ligger Walmart- en gigantisk kedja av parkeringsplatser runt om i världens förorter. Dessa bolag är klimatets främsta hot, då de alla är beroende av fortsatta CO2 utsläpp. Därför behövs en global rörelse som kan utmana deras makt. Och det behövs snabbt.

Den globala klimataktionsdagen äger rum ett år innan ett nytt klimatavtal, som ska ersätta Kyoto-avtalet, ska beslutas i Köpenhamn. Signalerna från Poznan i år tyder inte på att beslut om nödvändiga mål om CO2-utsläpp och åtgärder kommer att fattas.

Klimatrörelsen i Danmark bjuder in alla som vill rädda klimatet till Köpenhamn för att på nästa globala klimataktionsdag göra världens största klimatdemonstration - den 5:e december 2009. Men om arrangörernas mål om att 100 000 ska komma till Köpenhamn så måste tusentals mobiliseras från Sverige och Göteborg. Detta är möjligt om Klimataktion får med sig olika fackföreningar och kanske SJ. Då skulle man till exempel kunna sätta upp tåg genom hela Sverige till Köpenhamn, ett riktig klimat-tåg! Men då måste vi bygga vidare på de bästa erfarenheterna från 2008:s demonstrationer och börja arbetet redan nu.

 

Kalendarium

Inga händelser

Kontakta Oss!

Mail: info@socialister.se