IS banner
INTERVJU: LOVE MUSIC HATE RACISM PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Amanda Dübeck   

Donna Guthrie är nationell kampanjledare i Unite Against fascismLove Music Hate Racism (UAF), en kampanj i Storbritannien som förtsamman många olika grupper och personer i kamp mot fascistpartiet British National Party (BNP). UAF samarbetar tätt med kampanjen Love Music Hate Racism (LMHR) som använder musik och kultur för att engagera fler i kampen mot fascism. Amanda Dübeck intervjuar.

Kan du berätta varför ni startade Unite Against Fascism?

UAF bildades i slutet av 2003 då situationen var sådan att vi hade 17 BNP-medlemmar i kommunfullmäktige i olika delar av landet. Målet var att ena en så bred koalition som möjligt med fackföreningar, politiker, HBT-föreningar, trossamfund: både judiska och kristna grupper och det muslimska samfundet.

Vi hade ett enormt politiskt möte mot BNP där vi hade popstjärnor, skådespelare och filmstjärnor som sa några ord om varför det är så viktigt att ena sig mot fascisterna. In emellan hade vi politiska talare som berättade om kampanjen. Det handlar inte om att vara expert på vem som är nazist och så vidare utan att bygga en antirasistisk och antinazistisk stämning. Vem som helst, från en 16-åring till en afrikansk-karibisk medelålders kvinna skulle kunna bli involverad i kampanjen.

Vi har stöd från TUC (Brittiska LO) och 140 parlamentsledamöter har skrivit på, de flesta från Labour men även från Liberal Democrats och De Gröna. Vi har även stöd från handikapporganisationer och studentkåren (The National Union of Students).

Kan du förklara för oss vad eurofascism är och hur det kan bekämpas?

Ordet nazist är något som fascisterna vill tvätta bort i så hög utsträckning som möjligt. De vill ge sig själva en annan betydelse för att vinna support. De vill inte ha skinheads med stora stövlar på gatorna längre. Det som Jean-Marie Le Pen (från Front National i Frankrike) förstod var att genom att klä sig i kostymer och bete sig som ett respektabelt parti kan de ta tillvara rasismen, motståndet mot immigranter och islamofobin. Trots detta är de i grund och botten det samma. När vi ser reportage från insidan filmas de när de talar om sin beundran för Hitler, sjungandes nazistiska musikstycken. Det är inte svårt att googla deras namn och se medlemmarnas brottsregister. Det finns element inom rörelsen som vill gå bärsärkargång, samtidigt som den dominanta strategin är att få röster, positioner och respekt.

Det är viktigt att mobilisera mot dem och stämpla dem som nazister. Vi ska inte tillåta att de får någon trovärdighet och vi måste protestera mot dem. De förnekar Förintelsen och vill ha ett vitt Storbritannien och vi måste stämpla dem för vad de är.

Hur effektivt tror du att musik och kultur är vid bekämpandet av rasism?

Jag tror att det är riktigt effektivt. Det bygger en bredare rörelse än bara den traditionella vänstern, fackföreningar och antirasister, vilket betyder att vi kan få unga människor involverade. Vi behöver få även de unga människorna att vara emot fascism. Det är vad kampanjen gör – den breddar rörelsen.

När vi gör en kampanj så ser vi till att ha artister som stöttar oss. Vi gjorde en kampanj med en CD som var ett samarbete mellan Love Music Hate Racism och musikmagasinet NME. I oktoberupplagan av NME så ingick CD-skivan. Det var en dubbel-cd, men bara en ingick. För att kunna få den andra var man tvungen att ladda ner den från kampanjens hemsida. Där finns det även information om kampanjen och citat om varför vi måste stoppa BNP. Under fyra veckor före detta så hade NME artiklar varje vecka om kampanjen. De hade artiklar om Rock Against Racism (som pågick på 70-talet) och hur man organiserar ett gig.

Vi har haft en genomsnittsålder bland våra volontärer för LMHR på 16-23 år, vilket är extremt ungt. Under valkampanjen delade vi ut flygblad utanför TopShop (en klädeskedja för ungdomar) tillsammans med Baby Shamles-fans. Jag menar, det var fantastiskt. En del tror att vi är galna som delar ut flygblad vid TopShop, men vi blir nästan nedtrampade. Folk vill vara involverade. Det handlar om att vara där folk finns, det finns inte så många människor ute på gator och torg längre. Artister som Baby Shambles, Hard-Fi, Leathal Bizzle och andra lägger ut LMHR banners på deras My Spaces och så kan fans klicka på dessa och upptäcka kampanjen.

Tror du att kampanjer som LMHR och UAF kan bidra till att nya aktivister kan bli mer politiserade eller inspirerade att ta upp kampen även runt andra frågor?

Ja, definitivt. Jag var med på en nationell konferens i PCS (Postal and Commercial Services Union). En fackföreningsaktivist berättade att han hade erbjudit att hjälpa till vid deras stånd på LMHR-karnevalen. Massor med unga människor skrev upp sig för att stötta den offentliga sektorns arbetare och han berättade att varenda människa han talade med verkligen var upprymd. Detta återupplivar andra områden med – det visar att unga människor bryr sig om politik.

Kan denna typ av kampanj spela en roll i bekämpningen av islamofobi?

Oh, definitivt. Vi vill försäkra oss om att de muslimska föreningarna är centrala, precis som andra grupper som påverkas av rasism. Muslimska Rådet i Storbritannien har ett stort deltagande i kampanjen. Vi belyser även BNP:s rasistiska natur och det faktum att de siktar in sig speciellt på muslimer i sin propaganda. Det är viktigt att kampanjen har alla dessa element som enar muslimer och icke-muslimer. Det kan bara göra gott att utmana stereotyper och fördomar.

Vad är nästa steg i er kamp mot BNP?

Vi har en situation där BNP bygger sin grund som en ring runt stadskärnorna och de vill sprida sig till fler områden samt delta i de europeiska valen. Vi vill mobilisera alla in i UAF-grupper. BNP satsar på att få 3 säten i valet till Europaparlamentet: Midlands, Yorkshire och Northwest. Det betyder att vi kommer ha möten och en massdemonstration. Vi mobiliserar mot dem där de är närvarande. Överallt där vi har mobiliserat mot dem har vi fått fler deltagare än dem, ungefär 10 gånger fler. Vi måste mobilisera vår sida så att de inte känner sig självsäkra.

 

Kalendarium

Inga händelser

Kontakta Oss!

Mail: info@socialister.se