IS banner
GNISTAN nr 28 UTE PDF Skriv ut Skicka sidan

Det senaste nummret av vår tidning Gnistan finns nu tillgängligt, för att bli prenumerant kontakta IS (instruktioner här), annars säljer vi den på stan vid lämpliga tillfällen. Flera av artiklarna finns även att läsa online.

Inte långt efter elfte september 2001 fick vi höra George W Bush tala om hur kriget mot terrorismen skulle göra världen trygg. Sju år senare ser vi resultatet - en våldsam och instabil plats där konflikterna växer som ogräs, och där USA fortfarande ockuperar både Afghanistan och Irak.

Den värld vi ser idag ligger långt ifrån tongångarna efter kalla krigets slut, då det sades att alla nu skulle tillhöra en enda glad kapitalistfamilj. Om inte förr så har sommarens krig i Georgien gjort det smärtsamt tydligt att familjefriden är slut. Det som skedde i Georgien är skrämmande för att det visar att konflikter mellan stormakter åter står på dagordningen, därtill kan vi lägga en ekonomisk kris som puttrar under ytan samt stigande mat och bränslepriser.

Sverige har också dragits med i utvecklingen. Det ständiga mantrat om säkerhet syftar just till att göra oss mottagliga för FRA, islamofobi och militär upprustning. Att vi har en utrikesminister som är Cheney junior, i både frågan om ideologi, synen på mänskliga rättigheter och profithunger, förbättrar inte läget.

Den nyliberala politiken som dominerat de senaste tjugo åren har försökt skapa en tillvaro där vi ska jobba hårdare, vara räddare och bygga högre murar. Men nyliberalerna börjar få det svårt att sälja in sitt budskap. Allt fler vet att klyftorna mellan fattiga och rika växer, att privatisering är lika med försämring och att krig för demokrati är samma sak som ockupation och tortyr. Nyliberalerna har heller inga exempel att stoltsera med, Östeuropa är knappast en framgångssaga. Att både nyliberalismen och krigshetsen börjar tappa legitimitet gör det lättare att bygga motstånd. Människor vill hitta solidariska och gemensamma lösningar på problem som klimatförändringar och kriser. Få tror längre att ännu en militär intervention är vägen framåt. Ingen vill låta nyliberalerna sälja ut välfärden eller sälja sig till högstbjudande på deras arbetsmarknad. Vi som vill kämpa för en annan värld måste organisera oss!

 

Kalendarium

Inga händelser

Kontakta Oss!

Mail: info@socialister.se